Josefs Jul

Om arrangementet

Josefs Jul // Eggkleiva mannskor

´Josefs jul´ er en nyskrevet forestilling som består av en serie monologer som kretser rundt det som trolig er verdens mest kjente fortelling – juleevangeliet. Fortellingen som starter med «Det skjedde i de dager». Slik vi kjenner fortellingen i dag består den av kun 248 ord, og mange kan den nesten utenat.

Utgangspunktet for forestillingen ´Josefs jul´ er at det må ha skjedd så mye mer i de dager enn det man kan fortelle med 248 ord. Noen skikkelser i juleevangeliet får vi knapt vite noe som helst om, og en del av den informasjonen vi faktisk har om andre er utelatt.

´Josefs jul´ fyller ut noen av disse tomrommene, og setter fortellingen inn i en annen kontekst enn det vi vanligvis hører i landets kirker på julaften. Derfor sier vi at dette er Juleevangeliets upubliserte ekstramateriale. Historien flettes sammen med kjent og mindre kjent julemusikk.

Et bredt persongalleri med mer enn 10 ulike karakterer geleider oss gjennom fortellingen som naturligvis tar utgangspunkt i historien om det forlovede paret som legger ut på en lang reise for å la seg skrive inn i manntall. Og tre konger som reiser kanskje enda lenger for å se et nyfødt barn i en stall. Men alt dette starter altså med en befaling fra keiser Augustus. Han behøver kontaktdetaljer på alle innbyggerne i riket slik at han kan skattlegge de.

Vi stifter også bekjentskap med blant andre innehaveren av herberget – en kremmersjel som gjør bedre butikk enn noensinne. Gjetergutten som først oppdager et underlig lys på himmelen, før han og hans blinde far får besøk av engelen som er sendt fra Gud for å overbringe ‘breaking news’ fra oven sammen med det håpløse englekoret Himlens Hærskare. Og som tittelen lover møter vi også snekkeren Josef som ble bonuspappa for Guds sønn.

Forestillingen er ikke forkynnende, men søker å gi publikum både julestemning og trim av lattermuskler.

  • Alle rollene spilles av Lars Sørbø som er en av landets beste monologskuespillere
  • Manuskriptet er skrevet av børsværingen Brage Rønningen
  • Ensemblet består av 6 proffmusikere under ledelse av kapellmester Håvard Fossum, også fra Børsa

 

Ansvarlig arrangør er Eggkleiva mannskor som før forestillingen har sin egen avdeling med julesanger.

Skaun ballklubb serverer forfriskninger før forestillingen og i pausen. Skjenkebevilling